Tiedetoimittaja Katja Bargum ja evoluutioekologi Hanna Kokko toteavat kirjassaan, että Suomi on yksi evoluutioteorian suurvalloista. Kuitenkin kun television Kuudes aisti -ohjelmassa tutkittiin, miten moni suomalainen tietää, kuka on evoluutioteorian isä, alle puolet tiesi.


Mutta jos kaikki evoluutioteoriaa esittelevät teokset olisivat yhtä eläviä ja kansantajuisia kuin tämä kirja, ihmiset osaisivat selostaa ja kommentoida itse teoriaakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjassa valotetaan evoluutioteorian mekanismeja tavallisten huomioiden avulla. Miksi ihmisellä on viisaudenhampaat? Miksi dinosaurukset ja lentoliskot ovat hävinneet? Miksi antibioottien teho on heikentynyt?


Kaiken takaa löytyy luonnonvalinnan periaate, joka karsii ympäristöön sopeutumattomat yksilöt ja suosii muutokseen taipuvia. Dinosaurukset ja lentoliskot eivät muuttuneet tarpeeksi. Bakteerit kykenevät kehittämään suojapanssareita antibiootteja vastaan. Viisaudenhampaat taas ovat jäänne ajalta, jolloin ihminen oli suurileukainen apina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokko ja Bargum ottavat kantaa myös ihmisen aiheuttamaan evoluutioon, ilmastonmuutokseen ja lajien katoon. Se on yhtä rajua kuin 65 miljoonaa vuotta sitten, kun meteoriitti törmäsi maahan ja tuhosi dinosaurusten lisäksi monia muitakin lajeja.


Ihmisen pitää oppia arvioimaan tekojaan evoluution kannalta, ja siihen tämä kirja antaa hyvät eväät.


PEKKA WAHLSTEDT


Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja

WSOY 2008
317 s
9789510340202

Sisältö jatkuu mainoksen alla