Tommi Laurinsalo ja Markus Hotakainen

Ota Kuu kaveriksi

Yksi hyvän tietokirjan tuntomerkki on sen jättämä nälkä: tämäpä oli kiinnostavaa, tätä haluan lisää. Luettuani Kuu taivaalta -kirjan jatkoin kuutietouden parissa puolet viikonlopusta. Opettelin ensi kertaa eläessäni jopa Kuun pinnanmuotojen mielikuvituksellisia nimiä Vaarojen merestä Sateenkaarten lahteen.

Luontovalokuvaaja Tommi Laurinsalo on kolmena kuvausvuotena saanut Kuun poseeraamaan maiseman, eläinten ja ihmisten seurana täsmälleen halunsa mukaan. Se on vaatinut pilkuntarkkaa ennakkosuunnittelua ja sään oikkuja uhmaavaa sinnikkyyttä, joista hän kirjassa hauskasti tarinoi. Tuloksista todistaa joka aukeamalla vähintään yksi komea kuukuva.

Avaruusaiheisiin erikoistunut tietokirjailija Markus Hotakainen tarjoaa puolestaan rautaisannoksen perustietoa tästä ainoasta taivaankappaleesta, jonka pinnalta erottaa yksityiskohtia paljain silmin.

Kirjantekijöiden innostus tarttuu. Olen silmäillyt naapuripalloamme lähinnä puolihuolimattomasti, mutta nyt maltan tuskin odottaa, että pääsen seuraavan kerran katselemaan Kuuta kiikarilla.

Petri Riikonen, Tiede-lehden toimitussihteeri

Docendo 2012
161 s
9525912477