Kohti katomia. Kerrankin suomalainen tietokirja, joka ei junnaa menneessä.

Tämä kirja lupaa paljon. Timo Paukku, Helsingin Sanomien kokenut ja palkittu tiedetoimittaja, esittelee ihkatuoreita teknologioita, jotka mullistavat arkemme lähivuosikymmeninä.

Uutuuksista konkreettisin on 3D-tulostus. Sillä syntyy designlamppuja, polkupyörän osia ja seiniäkin. Animaatioiden teossa 3D-printterit ovat näppäriä, ja Intiassa niillä jo suunnitellaan lentokoneita. Lapsiperheelle on oma sovellus: kun piltin jalka kasvaa, vanhat kengät printterin tuuttiin ja toisesta uudet ulos.
Reipas hyppy 3D:stä on ohjelmoitava aine, 2040-luvun sovellus. Esine koostetaan katomeista, pienistä ohjelmoitavista jyväsistä. Katomin protyyppejä on tehty laboratorioissa, mutta ne ovat senttien kokoluokkaa. Kun päästään alle millin, katomiparvesta voi muotoilla rajattomasti esineitä ja muuttaa ne hetkessä toisikseen – kuten scifissä.

Grafeeni, yhden atomikerroksen ohuinen hiililakana, palkittiin 2010 nobelilla. Teoriassa sähkö kulkee grafeenissa jopa sata kertaa nopemmin kuin piissä, mutta tutkijoilla on iso urakka, ennen kuin grafeenista syntyy elektroniikan siruja tai huippunopeita akkuja. Myöskään paljon puhuttua nanotekniikkaa ei vielä hallita täysin, vaikka sitä jo sovelletaan suksenpohjien ja lasin pinnoitteena.

Biolupauksista Paukku esittelee kantasolut, tekosolut ja aivosolujen ohjauksen valon avulla – kaikki kuumia tutkimusaloja. Kantasolut korvaavat sairaita soluja, ja niistä odotetaan apua sydäntauteihin, diabetekseen, selkäydinvammoihin, Parkinsonin tautiin ja ikääntyviin aivoihin, jotka yleistyvät kaiken aikaa. Kantasoluista kasvatetaan myös tekoelimiä, kuten virtsarakkoja ja henkitorvia. Vaikka maksa on vaativampi, bioreaktorissa on jo tehty pikkuinen ihmismaksakin, luumun kokoinen.

Kirja mahdollistaa, ei ehdollista. Riskejä käsitellään niukasti. Kun tekniikat ovat ylen uusia, uhkat jäisivätkin arvailuksi. Aukeaman kaaviot selventävät tekstiä, ja hyvä lisä on myös ajoitustaulukko.

Tekstissä on toistoa, ja paikoin tyyli hakkaa. Tästä huolimatta: kun suomalainen tietokirjallisuus äärimmäisen vahvasti painottuu historiaan, sotiin ja muistelmiin, on hienoa, että edes joskus ilmestyy teos, jonka tähtäin on reippaasti tulevaisuudessa.

Tuula Koukku, kirjoittaja on eläkkeellä oleva päätoimittaja.

Gaudeamus 2013
187 s
9524952807