”Jos jocu yhdendy eläimen canssa, sen on
totisesti kuoltava ja myös se eläin tappakaa.”

Eläimiin sekaantuminen oli Ruotsin vallan ajan Suomessa yleistä ainakin käräjäpöytäkirjojen mukaan. Homoseksuaalisuudesta ei sen sijaan ole jäänyt historiantutkijoille juuri minkäänlaisia dokumentteja käräjiltä tai muistakaan lähteistä. Nykytietojen mukaan homoseksuaalisuus, toisin kuin esimerkiksi eläimiin sekaantuminen, on voittopuolisesti synnynnäistä eikä vain suvaitsevaisen nykyajan tuote.

Miksi uuden ajan alun suomalaiset homot ja lesbot ovat jääneet lähdekatveeseen? Suomen ja pohjoismaiden historian dosentti Teemu Keskisarja vie lukijansa Taivassalon Kyynelten kalliolle ja muille seksi- ja väkivaltarikosten tapahtumapaikoille, joista kirjallisia lähteitä on säilynyt. Ihan tarkkaan emme siltikään tiedä, miksi pappilanrengit Heikki Mikonpoika ja Heikki Pekanpoika määrättiin sodomiittisesta synnistä kirveellä mestattavaksi ja roviolla poltettavaksi Kyynelten kalliolla. Sen tiedämme, että Heikki ja Heikki ovat Suomen ensimmäiset nimeltä tiedetyt homot.

Homoutta yleisempiä syitä joutua tuomittavaksi, ruoskittavaksi tai peräti mestattavaksi Ruotsin vallan aikana oli eläimen canssa yhdendymisen ohella sukurutsa tai huorinteko. Huoraamisella ei tarkoitettu maksullisia palveluita; niitä Ruotsin itäisissä maakunnissa ei juuri ollut tarjollakaan. Huoripukki oli se, joka sortui toiseen naiseen. Erityisen tuomittavaa oli niin sanottu kaksinkertainen huori eli seksuaalinen suhde, jonka molemmat osapuolet olivat tahollaan naimisissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskisarjan kertomukset rikoksista, jotka liittyvät Salaiseen Jäseneen – kuten miehistä elintä aikanaan kutsuttiin – ovat tietysti kiinnostavia jo yleisinhimillisistä syistä. BB-talo on näihin tarinoihin nähden melkoista pyhäkoulua. Mutta hurjat käräjätapaukset herättävät myös älyllisempiä pohdintoja. Mitä voimme ylipäätään tietää menneiden aikojen rahvaan seksielämästä ja -käsityksistä, kun kirjallisia dokumentteja on syntynyt vain hyvin eriskummallisista tilanteista, lähinnä siis kauheista rikoksista?

Hämmentävää on myös Pohjolan suvaitsevaisuus homoseksuaalisuutta kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi nykyään vapaamielisenä pidetyssä Hollannissa homoja suorastaan vainottiin 1700-luvulla. Muu kristikunta tuomitsi luonnottomuuksista miesten kanssa maanneita miehiä, Ruotsin valtakunta miltei yksinomaan
eläimiinsekaantujia. Keskisarjan mukaan Ruotsi päätti kokonaan vaieta toisesta, toivon mukaan kansalle tuntemattomasta, sodomian muodosta.

Totuus on joskus tarua ihmeellisempää, ja kerronnan taidossa Keskisarja päihittää useimmat nykysuomalaiset fiktion kirjoittajat.

Marko Hamilo

Siltala 2011
395 s
9522340804

Sisältö jatkuu mainoksen alla