Barry Popkin (suom. Petri Stenman)

Varo kalorijuomaa

Liikalihavuudesta syyllistetään usein yksilö, joka ei liiku tarpeeksi eikä syö terveellisesti. Läski maailma tuo keskusteluun yhteiskuntakriittisen näkökulman. Myös ruokamarkkinoita hallitsevilla ketjuilla ja elintarvikelainsäädännöllä on vaikutuksensa siihen, mitä syömme.

Ravitsemustaloustieteen professori Barry Popkin huomauttaa myös, ettei evoluutio ole valmistanut ihmisiä maailmaan, jossa kaloreita on helposti saatavilla. Eikä kyse ole vain ruoasta. Mehuja, limonadeja, energiajuomia, olutta ja viiniä juodaan yhä enemmän, eivätkä ne karkota nälän tunnetta juuri lainkaan.

Marko Hamilo

Like 2011
288 s
9789520103941

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.