Seppo Turunen

Lemmikitön tulevaisuutemme

Korkeasaaren entinen johtaja, dosentti Seppo Turunen nostaa ansiokkaasti esiin lukuisat lemmikkieläinbisneksen epätoivotut ilmiöt, kuten uhanalaisten lajien salakaupan, liiallisen rodunjalostuksen ja lemmikkien kuormituksen maapallolle. Sekarotuisten koirien suosiminen on hyvä ehdotus. Mutta kohenisiko ihmisen luontosuhdekin sillä, että pitäisimme enintään syötäväksi päätyviä kaneja ja marsuja?

Turusen mielestä ilman lemmikkejä innostuisimme tarkkailemaan kasveja ja eläimiä pihapiirissä ja kesäpaikassa. Niitä vain ei kaikilla ole.

Maria Korteila

Gaudeamus 2011
206 s
9789524952026

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.