Kauneusleikkausten suosio kasvaa koko ajan, ja usein uuden ulkonäön hankkimiseen suhtaudutaan yhtä huolettomasti kuin mihin tahansa ostokseen. Aihetta on kuitenkin tutkittu Suomessa vähän, joten kulttuuriantropologi Taina Kinnusen perusteellista teosta tarvitaan.

Kinnunen esittelee haastattelemiensa kirurgien ja potilaiden kokemuksia kasvojen kohottamisesta, rasvaimuista ja erityisesti rintojen suurennuksista. Lisäksi hän pohtii ilmiön yleistymisen syitä erityisesti sukupuoli- ja kulttuuritutkimuksen näkökulmasta.

Ilmiö on hyvin ristiriitainen. Yhtäältä korostetaan yksilön vapautta muuttaa ulkonäköään mielensä mukaan. Toisaalta leikkauksiin mennään, jotta näytettäisiin mahdollisimman normaaleilta. Potilaista suurin osa on naisia, jotka haluavat täyttää ympäristön jatkuvasti tiukentuvat kauneusihanteet.

Kinnunen suhtautuu ilmiöön turhan puolueettomasti. Arvostelua ansaitsee leikkausten taustalla oleva pinnallinen maailmankuva, jossa kiteytyy tekniikan ja tavaroiden palvonta. Monet potilaat eivät näe eroa siinä, ostaako uusi auto vai uudet kasvot. Huolestuttavinta on, että itsen muokkaamiseen ja tuotteistamiseen markkinakelpoiseksi suostutaan vapaaehtoisesti ja kyselemättä.

PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gaudeamus 2008
383 s
9789524950534

Sisältö jatkuu mainoksen alla