Hannu Jännes ja Owen Roberts

Äänekäs kesä. Nyt ilmestyi hyviä luonto-oppaita.

Aina varma kesän merkki ovat luonnossa liikkujille suunnatut tunnistusoppaat, jotka tupsahtavat viimeistään huhtikuussa kirjakauppojen hyllyille. Tämän vuoden valikoima on tavallista kiinnostavampi – ainakin äänekkäämpi.

Yksi koukuttavan luontokirjan tuntomerkki on sen jättämä nälkä: tätä täytyy saada lisää. Lintujen äänet luonnossa -kirjaan tartuttuani vietin koko viikonlopun opetellen lajeja ja tunnistaen ääniä, joita oheistetusta cd:stä löytyy liki sata. Eikä tahtonut riittää.

Upeat näytteet on valikoinut armoitettu luontoäänittäjä Hannu Jännes. Kirja ei revittele sivumäärällä, mutta lopputulos on tehokas ja kompakti. Retkeä varten oppaan voi pakata taskuun ja ääninäytteet joko kännykkään tai mp3-soittimeen.

Minerva 2013
2013 s
9789524926072

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.