Linnut kiehtovat ihmisiä, ja niiden bongaaminen on yksi suosituimmista harrastuksista. Etenkin lintujen kaunis laulu ja taitava lento tekevät niistä salaperäisiä ja suorastaan symbolisia eläimiä.


Britannian johtaviin lintutieteilijöihin kuuluva Tim Birkhead toteaa, että ennen tieteen syntyä taikausko kohdistui erityisesti lintuihin. Esimerkiksi harakan näkeminen toi huonoa onnea, sokeuden pystyi parantamaan pääskysen pesästä löytyneellä kivellä ja kyyhkyn poikue symboloi Jumalan rakkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Birkhead esittelee lintutieteen historiaa 1600-luvulta meidän päiviimme. Hän kertoo, miten lintujen salaisuudet vaihe vaiheelta avautuvat, mutta myöntää, että paljon on vielä piilossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten linnut tuntevat pitkät muuttoreittinsä? Joskus uskottiinkin, etteivät linnut muuta vaan piiloutuvat maan tai veden alle. Myöhemmin selvisi, että ne lentävät meren yli ja suunnistavat osaksi perimän, osaksi hajuaistin, valonvaihtelun ja maan magneettikentän avulla.


Suurin ihme on lintujen kyky puhua tai visertää jopa Mozartin konserttoja. Linnut ovat hyviä oppimaan ja jäljittelemään, mutta myös niiden äänielimistö on hieno ja monimutkainen instrumentti. Koirailla kivesten hormonit vaikuttavat äänen korkeuteen. Laululla puolustetaan reviiriä ja houkutellaan naaraita.


Kirja koskettaa kaikenlaisia lukijoita paitsi kuviensa ja tietomääränsä, myös kaunokirjallisen tyylinsä ja värikkäiden kertomusten ja kaskujen ansiosta. Viihdyttävää ja hyödyllistä kesämökkilukemista.


PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Readme.fi 2009
433 s
9789522200921

Sisältö jatkuu mainoksen alla