Merta näkyvissä!

Maailman valtameret on australialainen kuvakirja, joka on tullut Suomeen laivalla kiinalaisesta kirjapainosta ja ”sopii kaikenikäisille”. Sen lukeminen on kepeää eikä vaadi merituntijan punaista pipoa – karttojen yksityiskohtia, havainnekuvia selityksineen ja kauniita valokuvia on ilo tutkailla.

Syvyyksistä paljastuu ihmeellisen näköisiä kasveja, kaloja ja muita eläimiä mutta myös hylkyjä ja tutkijoita sukellusveneissä. Meret muokkaavat rannikkoja, elättävät kalastajia, kehittävät hirmumyrskyjä ja ovat tärkeitä kuljetusreittejä. Valtamerien rooli veden kiertokulussa on elintärkeä ihmiskunnalle.

Silti suuri osa planeettaamme yli 70 prosenttisesti peittävistä meristä on tutkimatta.

TUUKKA PERHONIEMI

Gummerus 2008
303 s
9789512076178

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.