Sääennustukset eivät pidä paikkaansa. Menneisyyden ilmastoa on vaikea ennustaa ja tulevaisuuden lähes mahdotonta.

Oulun yliopiston geotieteiden laitoksen professori Juha Pekka Lunkka on  ryhtynyt katselemaan todella pitkällä tähtäimellä: hän on kirjoittanut koko maapallon ilmastohistorian. Lunkka tietää tehtävän vaikeuden; hän on varovainen luonnontieteilijä, joka muistaa jossitella tarpeeksi. Ilmasto on järjestelmänä niin monimutkainen, ettei siitä parane sanoa mitään varmaa.

Tällaiselle kirjalle on ollut tilaus. Julkisuuteen ryöpsähtänyt ilmastonmuutoskeskustelu tarvitsee ryhdistäjäkseen pitkän aikavälin analyysejä ja tiedemiehen viileää otetta. Kaikille ei taida olla itsestään selvää sekään, että juuri muutos on ilmaston olemus.

Asiaa riittää, kun käydään läpi 4,6 miljardia vuotta historiaa. Kirja käy myös geologian ja paleontologian kurssista.

Lunkka muistuttaa, että ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on vain välinäytös geologisessa ajanlaskussa. Se saattaa kuitenkin olla karmaiseva näytös: pahimpien ennusteiden mukaan olemme palaamassa liitukauden ilmastoon. Se tietää sukupuuttoaaltoa. Parhaimpien ennusteiden mukaan ei tapahdu paljon mitään.

Maallikolle Maapallon ilmastohistoria saattaa olla kova pala. Arvaan, että teos on suunniteltu myös tenttikirjaksi, mutta yksityiskohtien paljous ei tee opiskelijankaan osaa helpoksi.

VELI-MATTI HUHTA
Kirjoittaja on valtiotieteiden maisteri ja toimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gaudeamus 2008
286 s
9789524950831

Sisältö jatkuu mainoksen alla