Tämän kirjan ottaisin autiolle saarelle. John Nurmisen säätiön sekä suomeksi että englanniksi julkaistu Meritie on parasta, mitä rahalla saa: aiheensa perusteellisesti tuntevien kirjoittajien hienosti kuvitettu suurteos.

Kirjassa kuvataan oikean suunnan ja paikan määrittämiseen liittyviä taitoja ja keinoja. Merellä suunnistamisessa on käytetty aaltoja ja veneen keinuntaa, pilviä ja aurinkoa, karttoja, kompassia ja tähtitaivasta. Historian saatossa olennaisia kysymyksiä ovat olleet myös Maan ja sen mannerten muoto ja koko, pituuspiirin määrittämisen ongelmallisuus sekä globaalin tuulijärjestelmän tunteminen.

Meritiessä kerrotaan myös runsaasti laivoista, niiden uljaista matkoista ja merenkäynnin vaikutuksista kaupankäyntiin ja maailmankuvan avartumiseen.

Ensimmäiset globaalit verkostot olivat merireittejä – navigoinnin historia ei siksi ole pelkkä merikarhujen erikoisaihe, vaan merenkulku yhdistää luonnontieteiden ja tekniikan kehityksen poliittisiin ja kaupallisiin tarkoitusperiin ja niiden historiaan.

TUUKKA PERHONIEMI
Kirjoittaja on filosofian maisteri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

John Nurmisen säätiö 2007
374 s
9789529745227

Sisältö jatkuu mainoksen alla