Jälkiä hangella

Tapahtui tammikuun puolivälissä: Takapihan hankeen oli piirtynyt erehdyttävästi enkeliä muistuttava kuvio. Lumijälki ei heti paljastanut salojaan, mutta onneksi hyllystä löytyi uusvanha kirja, joka auttoi lukemaan merkkejä. Luultavasti pöllö oli napannut herkkupalan. Myyrä vai hiiri, se jää arvoitukseksi.

Mikä tästä meni? on alun perin tanskalainen luonnossa liikkujan jälkiopas, jonka suomalaiset biologit ovat sovittaneet ja päivittäneet meikäläisiin oloihin. Ensimmäinen painos täyttää jo 40 vuotta. Kirjassa on tarkat selostukset, värikuvat ja piirrokset nisäkkäiden ja lintujen jalan- ja syömäjäljistä, ulosteista, pesistä ja poluista.

Opas tarjoaa kokeneellekin luonnon tarkkailijalle uutta tietoa eläinten käyttäytymisestä, elintavoista ja ravinnosta sekä kantojen koosta. Kun jonkin jäljen on oppinut sitä seuraamalla, voi esimerkiksi tehdä päätelmiä lajin elinpiiristä. Jäljestäjälle selviää myös, millaisia reittejä eläimet suosivat tai onko porhallettu kiireellä vai verkkaan. Ehtikö myyrä reagoida, ennen kuin pöllö iski?

Kirja on kätevän kokoinen. Sen voi sujauttaa vaikka goretakin taskuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jukka Ruukki

Wsoy 2013
264 s
978-951-0-23223-1

Sisältö jatkuu mainoksen alla