Hoitoja ja lääkkeitä löytyy nykyään lähes joka sairauteen. Vaikka lääketieteen menetelmät ja välineet ovat huipputehokkaita, sairastelu ja pahoinvointi eivät ole hellittäneet otettaan.


Psykoanalyytikko Darian Leaderin ja tutkija David Corfieldin mukaan syytä ei pidä etsiä vain ihmisten elämäntavoista, vaan lääketieteen kapeasta ruumiskäsityksestä. Luonnontieteisiin nojaavalle lääketieteelle ihmisruumis on mekanistinen koneisto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjoittajat pohjaavat psykoanalyysiin. Sen mukaan ruumis on yhteydessä psyykeen ja monet sairaudet ilmentävät psyykkisiä traumoja. Usein oireet ilmaantuvat, kun elämässä tapahtuu merkittävä muutos, kuten läheisen kuolema tai lapsen syntymä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelmat ilmenevät ruumiissa, koska ne torjutaan tietoisuudesta. Aikuisiän järkytysten alla piilee usein kokonainen traumojen ketju, jonka juuret ulottuvat varhaislapsuuteen. Lääkärin tulisi osata kuunnella potilasta ja tulkita ruumiin kieltä.


Haastavasti kirjoittajat väittävät, että monet lääkärit ovat omaksuneet mekanistisen ruumiskäsityksen väistääkseen omia traumojaan. Itsemurhat, lääkeriippuvuus ja alkoholismi vaivaavat lääkäreitä enemmän kuin monia muita ammattikuntia.


Kirjan puute on, että se jäljittää traumojen ketjua vain perheeseen eikä juuri huomioi ympäröivää yhteiskuntaa.


PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Teos 2008
397 s
9789518511581

Sisältö jatkuu mainoksen alla