Palkittu fysiikan yleistajuistaja Kari Enqvist on uudessa kirjassaan tarttunut haastavaan ja poikkitieteellisiä kiistoja herättävään aiheeseen: voidaanko kokonaisuus selittää osiensa summana.

Kärjistäen teoksen viestin voisi tiivistää seuraavasti. Psykologia on puhdasta biologiaa, biologia silkkaa kemiaa ja kemia loppujen lopuksi pelkkää fysiikkaa, oppia energian eri muotojen välisistä vuorovaikutuksista. Ilmiöiden luonne riippuu siitä, millä karkeistuksella niitä tarkastellaan, eikä tähän sisälly mitään selittämätöntä mysteeriä.

Teoksessa on kolme osaa, joista kahdessa ensimmäisessä jaetaan lukijalle tarvittavat fysikaaliset käsitteet. Vauhtiin päästään viimeisessä osassa, jossa varsin kelvollisen huumorin höystämänä keskustellaan epälineaaristen vuorovaikutusten aiheuttamasta emergenssistä (kaukaa tarkasteltuna ilmiöistä erottuu
asioita, jotka eivät näy läheltä) ja puolustetaan reduktionismia, aiemmin esitettyä näkemystä siitä, että kokonaisuus on vain osiensa summa, ei sen enempää.

Enqvistin perusteluiden pohjalta johdonmukainen päätelmä on, että ihmisen tietoisuuskin on pohjimmiltaan vain hyvin monimutkaisen fysikaalisen systeemin emergentti ominaisuus. Jos tämä väite ahdistaa, kannattaa tarttua
kirjaan ja tuulettaa maailmankuvaansa. Lukukokemus on miellyttävä muutenkin.

TOMI I LVESSALMI
Kirjoittaja on käyttöliittymäasiantuntija.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

WSOY 2007
389 s
9789510326794

Sisältö jatkuu mainoksen alla