Aivojemme kummia musiikkiretkiä

Onko lentokoneen humina koskaan sinun päässäsi muuttunut musiikiksi? Minun on, ja nyt toivon, ettei käy kuin Herra Mamlokille, jonka sisäinen soitto ei erään lennon jälkeen haihtunutkaan vaan jäi kiusaamaan loppuiäksi.

Herra Mamlok kärsi musiikkihallusinaatiosta, joka on monille tuttua korvamatoa (ks. Arjen ilmiöt, s. 11) kiusallisempi. Se on kuin iPod, joka vasten tahtoasi toimittaa musiikkitiedostoja mieleesi yötä päivää.

Autonomiset konsertit ovat vain yksi aivojemme kummallisuuksista, joita tunnettu yhdysvaltalainen neurologi, lääketieteen runoilijaksikin sanottu Oliver Sacks käsittelee neljännessä suomennetussa kirjassaan. Hän tutkii myös sävelkuuroutta, hypermusikaalisuutta, synestesiaa, aavesormia ja liiketaidon katoa, joka voi jäykistää muusikon sormet soittokyvyttömiksi vaikka ne arkitoimissa liikkuvat täydellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tapansa mukaan Sacks kertoo potilaidensa, ystäviensä ja tuttaviensa kohtaloita antaumuksella ja myötäeläen. Paikoin hän esittelee ihmisiä liiankin kanssa, eivätkä tapauskertomukset aina ehdi sacksmaiseen lentoon ennen päättymistään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauhti kuitenkin rauhoittuu kirjan edetessä, ja hyvä niin, sillä loppupuolelta löytyvät ainakin itselleni hätkähdyttävimmät kuvaukset musiikin voimasta.

Musiikki voi vapauttaa liikkumattoman parkinsonpotilaan tanssiin, palauttaa puhekyvyn, jonka massiivinen aivohalvaus on vienyt, ja tavoittaa tuhoutuneen muistin. Kuvittele säveltäjää, joka ei pysty painamaan mieleensä mitään mutta soittaa, laulaa ja johtaa kuoroa yhtä eloisasti kuin ennen sairastumistaan.

Erinomaisesta suomennoksesta kiitokset menevät jälleen Seija Kerttulalle. Ja seuraavaa Sacksia varten: planum temporale suomentuu ohimopinnaksi.

Tuula Kinnarinen

Absurdia 2009
462 s
9789525516050

Sisältö jatkuu mainoksen alla