Entisen ulkoministerimme kaltaisia alfauroksia pilkataan usein Peter Pan -oireyhtymästä. Entinen postinkantaja, shakkimestari ja sosiologi Henry Laasanen on eri mieltä.

Laasanen väittää kirjassaan, ettei seksipartnerien tiuha vaihtaminen ole epäkypsyyttä vaan miehen tehokkain seksuaalinen strategia. Loppupelissä tämä strategia onnistuu vain kukkulan kuninkaille. Keskivertomiehet saavat tyytyä uskolliseen parisuhteeseen, peräkammarin pojat nyrkkikyllikkiin.

Kirja on ehtinyt suututtaa sukupuolten välisen taistelun sotilaat akateemisissa torneissaan. Ei ihme – Laasasen teoriat ovat ristiriidassa feministisen naistutkimuksen dogmien kanssa.

Laasanen valmistelee väitöskirjaa miesten tasa-arvo-ongelmista. Julkisessa keskustelussa onkin korostunut Laasasen huoli parisuhteiden ja samalla koko yhteiskunnallisen pelilaudan ulkopuolelle jäävästä mieskurjalistosta.

Huoli on perusteltu. Toisaalta keskustelussa on unohtunut, että markkina-arvoteoria soveltuu myös naisten aseman parantamiseen pyrkivään kulttuurikritiikkiin.

Laasanen ratsastaa yhdysvaltalaisen Roy Baumeisterin teorialla, jossa seksuaalisuutta tarkastellaan taloustieteen käsittein. Baumeisterin mukaan miehet voittivat seksivallankumouksen. Kun seksi on ”halvempaa”, naisilla on vähemmän seksuaalista valtaa. Naista ei enää tarvitse palvoa kuin kuningatarta, kun naapurin yhtä nätti tyttö kaatuu vähemmälläkin lirkuttelulla.

Väärin? Ehkä. Mutta vaikka uutiset olisivat huonoja, eivät ne sanansaattajat lynkkaamalla parane.

MARKO HAMILO

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Multikustannus 2008
356 s
9789524681650

Sisältö jatkuu mainoksen alla