Sytykettä uloslähtöön. Opas ryömii hyönteisen nahkoihin.

Määritysoppaita tursuaa¬ kotihyllystä, mutta jotenkin kipinä puuttuu, ja tuollahan sataakin. Nyt kaivataan sytykettä ja vertaistukea luontoretkikonkareilta. Onneksi sitäkin on tarjolla.

Sarvia muttei hampaita -kirjasta on hyvä aloittaa, sillä tietokirjailija ja luontokuvaaja Jukka Lehtonen on haka innostamaan. Hän vie lukijan kahdeksalle hyönteisretkelle ja ruokkii mielikuvitusta tähän tyyliin:
”Pohdin hetken niitä ongelmia, jotka sudenkorento kohtaa pelkästään muodonmuutoksen takia. Miltähän mahtaa tuntua, kun toukkana kiipeää kortta pitkin ylös ja huomaa hetken kuluttua, että selässä onkin neljä isoa siipeä ja otsan jättikokoiset silmät näkevät paljon laajemman alueen kuin vedessä. Samalla toukan salainen ase, saaliin pyydystämiseen erikoistunut pidentynyt alaleuka, on kadonnut. – – Ja miten ihmeessä korento pääsee ulos ahtaasta toukkanahastaan? Mietin itseäni pilkkihaalareissa niin, että hihansuut ja lahkeet on naulattu männynrunkoon kiinni.”

Lammenrannan ohella Lehtonen vie minut muun muassa paloaukealle nokeentumaan sarvijaakkojen seurassa, muurahaispesälle ihailemaan tarmokasta kyyn paloittelua ja kalliosaarelle tungeksimaan amiraaliperhosten mahlabaarissa.

Kun into on noussut, alan kaivata syventymistä, ja sitä puolestaan annostelevat kauhalla luontovalokuvaaja ja hyönteisten tuntija Sami Karjalainen sekä eläintieteilijä, sudenkorentotutkija Matti Hämäläinen. Neidonkorennot-kirja keskittyy yhteen lajiryhmään ja kertookin sen elämästä sitten lähes kaiken.

Teksti viehättää sujuvana faktapläjäyksenä, ja kuvat tarjoilevat taiteellista vaikutelmaa. Mieleen jäävät erityisesti kastepisaroiden peittämä, itseään aamuauringossa kuivatteleva yksilö ja parittelevien korentojen muodostama herttainen sydänkuvio. Lehtosen mainitsema toukan pidentynyt alaleuka eli pyyntinaamari vaikuttaa lähikuvassa avaruushirviön anatomialta.

Nyt pitää päästä ulos tiiraamaan ötököitä, satoi tai paistoi. Tosin kyllä nuo koti-ikkunan kärpäsetkin alkoivat näyttää aiempaa kiinnostavammilta.

Petri Riikonen on Tiede-lehden toimitussihteeri.

Huom! Arvosteltu lehdessä yhdessä Sarvia muttei hampaita -kirjan kanssa.