Tieteellä on tärkeä asema yhteiskunnassa, mutta sen säilyttääkseen tieteen on aina perusteltava tärkeyttään. Keittiö on tähän mainio areena: siellä tiede hyödyttää arkea. Kuten tv-ohjelmat ja lehtijutut todistavat, keittiötiede on myös hauskaa.  Molekyyligastronomian medianäkyvyys on tieteelle plussaa.

Sosiologi Massimiano Bucchi tarkastelee tieteen ja keittotaidon suhteita. Esimerkki etäisestä suhteesta on Newtonin kana. Se meni muihin suihin, kun fyysikko myöhästyi aterialta uppouduttuaan työhönsä. Nähdessään sitten kalutut kananluut hän mietti, tuliko jo syötyä.

Varoituksen sana. Kirja ei tarjoa vinkkejä kotikokille, vaikka takakansitekstistä voisi näin luulla. Mukavaa pohdintaa se silti anekdootteineen on. Tiede on hyödyttänyt keittotaitoa vuosisadat, ja vaimoväki on ollut altista uutuuksille.

Tuula Koukku, eläkkeellä oleva päätoimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2014

Newtonin kana. Tiede keittiössä. Massimiano Bucchi, suom. Laura Lahdensuu, Gaudeamus 2014. 216 s., 28 €.