Ilmastonmuutos ja fossiilisten polttoaineiden ehtyminen pakottavat filosofi ja ekologi Ville Lähteen mukaan meidät runsauden maailmasta niukkuuden maailmaan. Lähde ei vastusta tiedettä ja teknologiaa eikä patista muuttamaan takaisin metsän keskelle. Päinvastoin, vaikeasti hallittavassa muuttuvassa maailmassa etenkin tieteen ennustusvoimaa tarvitaan. Ilmastonmuutoksen alkuoireet pystyttiin havaitsemaan vain tieteen keinoin, eikä ekologiakaan ole mielipidekysymys.

Ongelma on, että tiede toimii vain talouden vauhdittajana ja välineenä. Myös politiiikka ajaa yksisilmäisesti talouden asiaa. Niukkuuden maailmassa talous on yksi tekijä muiden joukossa, ja kaikki tyytyvät vähempään.

Lähteen ansio on luonnon ja yhteiskunnan sekä muiden vastakohta-asetelmien ylittäminen – ei vähiten filosofisen taustansa takia.

Pekka Wahlstedt, kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2014.

Niukkuuden maailmassa. Ville Lähde, Niin&näin 2013. 188 s., 35 €.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Niukkuuden maailmassa

L 19.02.2014 klo 18:18 “Ilmastonmuutos ja fossiilisten polttoaineiden ehtyminen pakottavat filosofi ja ekologi Ville Lähteen mukaan meidät runsauden maailmasta niukkuuden maailmaan.” Vihreältä filosofilta voi tällaisia pelkoja odottaakin. Täysipäinen ei säiky. Ilmastonmuutokseen en ota sen enempää kantaa, asiaa käsitellään jo riittävän monessa ketjussa. Vihervajakimme toistelee kuitenkin edelleen myös tuota aivan käsittämättömän pöljää väitettä, että fossiiliset polttoaineet olisivat loppumassa...
Lue kommentti

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"