Ilmastonmuutos ja fossiilisten polttoaineiden ehtyminen pakottavat filosofi ja ekologi Ville Lähteen mukaan meidät runsauden maailmasta niukkuuden maailmaan. Lähde ei vastusta tiedettä ja teknologiaa eikä patista muuttamaan takaisin metsän keskelle. Päinvastoin, vaikeasti hallittavassa muuttuvassa maailmassa etenkin tieteen ennustusvoimaa tarvitaan. Ilmastonmuutoksen alkuoireet pystyttiin havaitsemaan vain tieteen keinoin, eikä ekologiakaan ole mielipidekysymys.

Ongelma on, että tiede toimii vain talouden vauhdittajana ja välineenä. Myös politiiikka ajaa yksisilmäisesti talouden asiaa. Niukkuuden maailmassa talous on yksi tekijä muiden joukossa, ja kaikki tyytyvät vähempään.

Lähteen ansio on luonnon ja yhteiskunnan sekä muiden vastakohta-asetelmien ylittäminen – ei vähiten filosofisen taustansa takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pekka Wahlstedt, kriitikko ja vapaa toimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2014.

Niukkuuden maailmassa. Ville Lähde, Niin&näin 2013. 188 s., 35 €.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
L

 

“Ilmastonmuutos ja fossiilisten polttoaineiden ehtyminen pakottavat filosofi ja ekologi Ville Lähteen mukaan meidät runsauden maailmasta niukkuuden maailmaan.”

Vihreältä filosofilta voi tällaisia pelkoja odottaakin. Täysipäinen ei säiky.

Ilmastonmuutokseen en ota sen enempää kantaa, asiaa käsitellään jo riittävän monessa ketjussa.

Vihervajakimme toistelee kuitenkin edelleen myös tuota aivan käsittämättömän pöljää väitettä, että fossiiliset polttoaineet olisivat loppumassa. Kaveri ei filosofointinsa ohessa näemmä ole edes huomannut USA:n öljyliuskebuumia.

Raakaöljyn ja öljyliuskeen lisäksihän polttonesteitä voidaan tehdä myös vaikkapa kivihiilestä tai ruskohiilestä. Noiden kaikkien varannot ovat kertaluokkia suuremmat, kuin tähän asti käytetyn raakaöljyn määrä. 

Eipä sitä ilmastonmuutosta tässä yhteydessä voi sivuuttaa. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi kolmasosa nykyisin tunnetuista raakaöljyn varannoista täytyisi jättää hyödyntämättä.

Jotenka niukkuus tulee tuotakin kautta vastaan, mikäli ilmastonmuutos halutaan pysäyttää. Tosin eihän sitä haluta, joten eiköhän ne öljyt ja korvikkeetkin käytetä niin perusteellisesti kuin ehditään.

Mutta tuossa vaiheessa alkaa olla niukkuutta ihmiselämälle suotuisasta elintilasta ja monesta muustakin.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

L
Seuraa 
Viestejä7979

syytinki

Kirjoitit:

“Hän unohti metaanin, jota sitäkin riittää. Sitä en tiedä luokitellaanko se fossiiliseksi.”

Lasketaan fossiiliseksi. Kova poika unohtelemaan tuo filosofoiva ekologimme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla