Matematiikka on mukana kaikessa. Sen löytää luonnon värikkäistä ilmiöistä. Kulttuurin luomukset koneista ja arkkitehtuurista aina säveltaiteeseen ja uskontoon asti ilmentävät matemaattisia lakeja.


Matematiikka on palvellut yhtäältä uskontoa ja mystiikkaa, toisaalta jokapäiväisiä käytännön tarpeita. Esimerkiksi geometria syntyi maanmittauksesta: kun muinaisessa Egyptissä Niilin tulvat pyyhkivät pois viljelmien rajoja, maa piti jakaa uudestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tietokirjailija ja tietojenkäsittelyn tutkija Peter J. Bentley esittelee matematiikan historiaa ja sen uranuurtajia Arkhimedeestä Einsteiniin. Matemaatikkojen kiistelyt ja kokeilut paljastavat, ettei matematiikka ole valmis ja ristiriidaton järjestelmä. Erityisen kiehtova on lukumaailman äärettömyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Antiikissa Zenon esitti paradoksin, että Akhilleus ei pysty saavuttamaan kilpikonnaa, koska matka mestarijuoksijan ja kilpikonnan välillä voidaan puolittaa loputtomiin. 1800-luvulla Georg Cantor löysi useita erikokoisia äärettömyyksiä. Eikö äärettömyyksiä pitäisi olla vain yksi, onhan äärettömyys rajaton ja kaiken sisäänsä sulkeva ?


Niiden, joiden mielestä koulussa ei ollut kuivempaa ainetta kuin matematiikka, kannattaa lukea tämä kirja. Kiehtovat esimerkit, värikkäät kuvat ja tarinat alan nerojen erikoisesta elämästä saavat nopeasti ennakkoluulot unohtumaan.


PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Ajatus kirjat 2009
272 s
9789512076321

Sisältö jatkuu mainoksen alla