Kuluttamisesta on yhden ainoan sukupolven aikana tullut olennainen osa elämäämme. Kuluttamalla kustannamme hyvinvointivaltion mutta myös rakennamme sosiaalisia suhteita: kuluttamalla kerromme toisillemme, keitä me olemme.


Shoppailu on länsimaisen ihmisen yleisin tapa käyttää vapaa-aikaa. Iloinen kulutusjuhlamme on kuitenkin törmäämässä omaan mahdottomuuteensa. Nykytyylimme ylläpitoon kun tarvittaisiin neljä maapalloa, ja pelkästään Kiinan keskiluokkaistuminen tulee tuplaamaan kulutuksen.


Kasvun rajojen kolkuttelu ei silti näy ostoksissamme. ”Suuri osa kaikesta tuotannollisesta toiminnasta on kannattavaa vain siksi, ettei päästöillä ole hintaa. Jotta kierre voidaan katkaista, pelisääntöjä on muutettava”, tulevaisuudentutkijat Roope Mokka ja Aleksi Neuvonen kanssa-ajattelijoineen valottavat.


Tämä erinomaisesti kirjoitettu pamfletti ei saarnaa eikä syyllistä vaan selittää värikkäin esimerkein, miten tähän on tultu ja millaisiin tulevaisuuksiin tekemisemme tai tekemättä jättämisemme vievät. Lue ja vakuutu, miksi hallitun muutoksen on alettava juuri sinusta eikä jostakusta toisesta.


KIRSI HEIKKINEN
Kirjoittaja on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Tammi 2009
159 s
9789513148591

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.