Kuluttamisesta on yhden ainoan sukupolven aikana tullut olennainen osa elämäämme. Kuluttamalla kustannamme hyvinvointivaltion mutta myös rakennamme sosiaalisia suhteita: kuluttamalla kerromme toisillemme, keitä me olemme.


Shoppailu on länsimaisen ihmisen yleisin tapa käyttää vapaa-aikaa. Iloinen kulutusjuhlamme on kuitenkin törmäämässä omaan mahdottomuuteensa. Nykytyylimme ylläpitoon kun tarvittaisiin neljä maapalloa, ja pelkästään Kiinan keskiluokkaistuminen tulee tuplaamaan kulutuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvun rajojen kolkuttelu ei silti näy ostoksissamme. ”Suuri osa kaikesta tuotannollisesta toiminnasta on kannattavaa vain siksi, ettei päästöillä ole hintaa. Jotta kierre voidaan katkaista, pelisääntöjä on muutettava”, tulevaisuudentutkijat Roope Mokka ja Aleksi Neuvonen kanssa-ajattelijoineen valottavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä erinomaisesti kirjoitettu pamfletti ei saarnaa eikä syyllistä vaan selittää värikkäin esimerkein, miten tähän on tultu ja millaisiin tulevaisuuksiin tekemisemme tai tekemättä jättämisemme vievät. Lue ja vakuutu, miksi hallitun muutoksen on alettava juuri sinusta eikä jostakusta toisesta.


KIRSI HEIKKINEN
Kirjoittaja on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Tammi 2009
159 s
9789513148591

Sisältö jatkuu mainoksen alla