Viimeinen retki itään

Perinteisessä sotakirjassa Suomikonepistooli laulaa kuolemaa ja pieni mutta sisukas sissipartio ottaa selkävoiton ylivoimaisesta vihollisesta.

Tietokirjailija Mikko Porvalin Operaatio Hokki on toista maata. Kirjassa ei ammuta montakaan laukausta, mutta silti se koukuttaa lukijansa kuin paraskin dekkari. Kirja kertoo jatkosodan viime hetkien uhkarohkeasta yrityksestä räjäyttää Petroskoin ratapiha ja estää Ilomantsia kohti rynnistävien neuvostojoukkojen huolto. Matkaan lähetettiin elokuussa 1944 poikkeuksellisen iso, 50 kaukopartiomiehen osasto johtajanaan legendaarinen Mannerheim-ristin ritari Ilmari Honkanen.

Operaatio Hokkia pidetään Suomen armeijan suurimpana maahanlaskuoperaationa viime sotien aikana. Sen perimmäisenä tavoitteena oli varmistaa mahdollisimman edulliset neuvotteluasemat edessä häämöttäviä rauhanneuvotteluja varten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Retkestä ei tullut riemumarssia itään. Ratapiha jäi tuhoamatta, koska osaa miehistä ei koskaan saatu lennätettyä perille. Yksi kuljetuskoneista putosi suoraan vihollisen syliin moottorivian takia, täydennyskoneen lentäjä rysäytti juovuspäissään puuhun, ja kaukopartion johtaja sairastui. Kovan onnen retkikunnan onnistui kuitenkin katkoa rataa kilometrien matkalta ja rampauttaa puna-armeijan huoltoa. Kujanjuoksu päättyi 200 kilometrin korpivaellukseen vihollinen kintereillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Operaatiosta vaiettiin pitkään, koska partion toiminta jatkui aselevosta huolimatta. Hokin miehet palasivat rintamalinjan turvallisemmalle puolelle vuorokausia rauhanteon jälkeen. Partion liikuntakyvytön päällikkö kantajineen evakuoitiin salaisella lennolla vastoin Päämajan kieltoa.

Toinen syy on lähteiden puute: retkestä ei ole juuri säilynyt virallista materiaalia. Operaatio Hokki perustuu veteraanien muisteluksiin, valokuviin ja Porvalin isoisän kätkemään niukkasanaiseen sotapäiväkirjaan. Luutnantti Antti Porvali toimi partion varajohtajana.

Veteraanien kertomukset ovat värikkäitä ja ristiriitaisia varsinkin kotiinpaluun viime käänteistä, mutta siviilissä rikoskomisariona työskentelevä Porvali tukeutuu muistitietoon taiten, kun hän hahmottelee retkestä uskottavaa kokonaiskuvaa. Hän ei tuomaroi vaan antaa esittämiensä todisteiden perusteella lukijan itse päätellä, mitä oikeastaan tapahtui.

Porvalin kieli on sujuvaa ja jännittävää. Harva tietokirja yltää samaan. Operaatio Hokki pääsi ehdokkaaksi mittelöön vuoden 2011 Tieto-Finlandiasta mutta ei ansioistaan huolimatta voittanut palkintoa.

Jukka Ruukki

Atena 2011
350 s
9789517967600

Sisältö jatkuu mainoksen alla