Rakkaudella on monet kasvot: romanttinen rakkaus, lähimmäisenrakkaus, aatteellinen ja uskonnollinen rakkaus sekä viisauden rakkaus.

Miten siis rakentaa rakkaudesta oppi? Risto Saarinen onnistuu löytämään rakkauden eri muodoista yhteisiä piirteitä. Yhtymäkohtia on jopa  romanttisella rakkaudella ja tieteellisellä tutkimuksella. Tutkijakin valitsee miljoonien joukosta kohteen, antaa sille sielunsa ja tutkii sitä intohimoisesti, on valmis kärsimään totuuden vuoksi ja haluaa jättää oman teoreettisen jälkeläisensä tieteen sukupuuhun.

Kirja jättää miettimään hyötyajattelun vaikutusta tieteen tekemiseen. Ilman suurta totuudenrakkautta Galilei ja Darwin tuskin olisivat panneet mainettaan ja henkeään alttiiksi tieteen edistyksen vuoksi.

Pekka Wahlstedt, kriitikko ja vapaa toimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2015

Oppi rakkaudesta.  Risto Saarinen, Gaudeamus 2015. 200 s., 32 €.

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.