Miksi kouluopetuksessa annetaan ymmärtää, että Todella Suuret Kysymykset ovat uskonnon ja filosofian alaa, kun ne ovat vähintään yhtä paljon fysiikkaa ja kosmologiaa?


Tämä on niitä kirjoja, jotka innostavat muitakin kuin perusinsinöörejä fysiikan pariin. Kirjassa haetaan vastauksia muun muassa siihen, millaisen meren pisara tuntemamme maailmankaikkeus on, miten yksi luku voi kertoa vastauksen kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, miksi koemme ajan virtaavan, miten todellisuus lakaisee kvanttimekaniikan kummallisuudet maton alle ja miten elämä voisi säilyä – tai Elvis elää – ikuisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marcus Chown, joka työskentelee New Scientist -lehden kosmologian asiantuntijana, esittelee uusimpia näkemyksiä fysiikan äärimmäisistä kysymyksistä. Vankka kokemus tieteen popularisoinnista näkyy nöyristelemättömässä tyylissä: Chown rohkenee riisua hämmentävätkin
ajatukset ammattikielen koukeroista eikä hukuta lukijaa perusteluihin. Pääosin kirjaa lukee ilokseen, vaikka paikoin kärryillä pysyminen vaatii keskittymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vakiintuneen tiedon erottaminen taivaita tavoittelevista spekulaatioista voi olla vaikeaa lukijalle, jolle aihepiiri on vieras. Ehkei se ole edes tarpeen, sillä kirja ei pyri kertomaan, miten asiat ovat, vaan miten ne nykyfysiikan mukaan voisivat olla. Nyrjähtäneiltäkin kuulostavat hahmotelmat ovat vakavasti otettavien tutkijoiden arvauksia.


TIINA HUTTU

Ursa 2008
320 s
9789525329704

Sisältö jatkuu mainoksen alla