Kivikauden ruokavalion perustana on periaatteessa järkevä evoluutiolääketieteellinen oletus: metsästäjä-keräilijänä kehittynyt ihmislaji ei ehkä ole vielä täysin sopeutunut maanviljelyksen seurauksiin. Ruokavaliomme on ollut tärkkelyspitoista vasta muutamia tuhansia vuosia eli evoluution aikaskaalalla silmänräpäyksen.

Paleokeittokirjan luomuihanne perustuu virhepäätelmään, jonka mukaan kaikki, mikä oli tuttua metsästäjä-keräilijöille, olisi väistämättä terveellisempää kuin modernit ruoka-aineet. Mutta tähän akateemiseen pohdintaan ei tarvitse jumiutua. Jos vähähiilihydraattinen kivikauden ruoka auttaa omassa painonhallinnassa, tässä kirjassa on hyviä ohjeita.

Kivikauden ruoka voi olla valtavirran ravitsemustieteenkin mukaan sydänterveellistä. Monessa ohjeessa kovia eläinrasvoja tasapainottavat kala, kasviöljyt ja pähkinät.

Marko Hamilo, vapaa tiedetoimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2014

Paleokeittokirja. Kivikauden ruokaa modernilla otteella. Thomas Rode Andersen, suom. Virpi Vainikainen, Atena Kustannus 2014. 264 s., 34 €.