Antti Tuomainen

Helsinki pimenee

Kun toimittajavaimo katoaa, runoilija Tapani säntää etsimään häntä kuin ritari peloton ja nuhteeton. Ja törmää petoksiin, kostoon, väkivaltaan ja terroriin.

Dekkari on vetävä ja yllättävä, mutta vaikuttavinta on tapahtumien näyttämö:Helsinki parin–kolmen vuosikymmenen päästä. Sataa, myrskyää, kaupunki kurjistuu. Virkavalta on voimaton, yhteiskunta murenee,oikeus otetaan omiin käsiin. Rikkaat suuntaavat pohjoisen reservaatteihin, etelästä tulvii ilmastopakolaisia tilalle.

Noin se voisi mennä. Toivonpilkahduksena rakkautta vielä on, ja jotkut säilyttävät kutsumuksensakin, kuten inhimillinen poliisi Jaatinen.

Tuula Koukku
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva tiedetoimittaja.

Helsinki-kirjat 2010
223 s
9789525874099

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.