Filosofi Timo Airaksinen tarttuu kirjassaan laadun, määrän ja mittaamisen ongelmiin. Filosofista analyysia tarvitaan, koska näitä sanoja käytetään niin paljon.

Laatu on aina sidoksissa intresseihin, ja jokainen kehuu omaansa. Huippu-sanaan törmää kaikkialla kauppojen huipputarjouksista yliopistojen huippututkijoihin. Siksi sana ei enää tarkoita mitään.

Moni pitää rahaa laadun takeena, mutta raha mittaa vain määrää. Urheilussa, jossa suoritukset voidaan tarkasti mitata, paras ansaitsee yleensä eniten. Mutta monet arvostetut taiteilijat ja tutkijat eivät piehtaroi rahassa.

Airaksinen arvostaa eniten ainutlaatuisuutta. Sitä ei voi verrata mihinkään muuhun eikä arvioida määrällisillä mittapuilla: se on aina uutta ja ihmeellistä, aitoa ja elämyksellistä. Sen pystyy kokemaan paremmin värikkäässä luonnossa kuin yhdenmukaistavassa konekulttuurissa.

Vaikka kirjoittaja on yliopistomies, persoonallinen ääni pääsee esiin. Omia ainutlaatuisuuden kokemuksia Airaksinen on löytänyt hetken elävistä lumihiutaleista ja Tokion yössä tanssivista tulikärpäsistä. Pieni on paitsi kaunista myös laadukasta.

PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Johnny Kniga 2009
215 s
9789510354759

Sisältö jatkuu mainoksen alla