Jos osaisimme rakentaa niin pienen sukellusveneen, että se mahtuisi valtimoihimme, sen voisi kuvitella uivan veressä sujuvasti kuin klassisessa tieteiselokuvassa Fantastinen matka.


Hiussuoniin mahtuva sukellusvene ei pystyisi uimaan mihinkään. Se takertuisi kaikkeen ja kaikki takertuisi siihen, koska näin pienessä mittakaavassa pintajännityksen kaltaiset voimat tekevät kaiken tahmeaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällaisten mainioiden esimerkkien avulla Richard Jones, Sheffieldin yliopiston nanoteknologian professori, tekee nanometrien kokoluokan maailmaa ymmärrettäväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se, että pienessä mittakaavassa jylläävät eri voimat kuin makromaailmassa, on nanoteknologiassa haaste – mutta myös mahdollisuus. Nanoinsinöörin ei kannata suunnitella mitään miniatyrisoimalla ihmisten kokoluokan laitteita. Ennemmin kannattaa hyödyntää nanomaailman lainalaisuudet puhtaalta pöydältä.


Pehmeät koneet ei tyydy vain esittelemään, mitä nanoteknologia on. Se pyrkii myös popularisoimaan fysiikan nanoilmiöiden taustalla – eikä kirja siksi ole aivan kaikkein helppolukuisin johdatus nanomaailmaan.


MARKO HAMILO

Terra Cognita 2008
300 s
9789525697193

Sisältö jatkuu mainoksen alla