Turvallisuus on päivän sana. Valvontakameroita ja vartijoita näkee kaikkialla, autoissa on turvahälyttimet, asunnoissa ovikoodit, ja vanhemmat seuraavat nuorten liikkumista kännyköiden avulla. Kuitenkaan tutkimusten mukaan väkivalta ja rikokset eivät ole lisääntyneet.

Mistä koko ajan kasvava varustautuminen sitten johtuu? Tutkija Hille Koskela väittää että syynä ovat ennakkoluulot ja asenteet. Yhteiskunta luo median ja turvalaitteiden avulla kuvitelmaa tuntemattomasta ja arvaamattomasta vihollisesta. Sensaatioita metsästävä media poimii ja paisuttelee negatiivisia asioita, ja turvatekniikasta on tullut kukoistava tuotannon ala.

Turvallisuuden liioittelu vahvistaa ennakkoluuloja ja jakoa meihin ja muihin, hyviin ja pahoihin ihmisiin. Vahvat ja varakkaat puolustavat omaa tilaansa, ja uhkatekijäksi koetut syrjäytyneet joutuvat entistä ahtaammalle. Mitä kauemmaksi pelon kohde karkotetaan, sitä helpompi mielikuvituksen on luoda siitä kauhukuvia, mikä johtaa taas uusiin ja tiukempiin turvatoimiin.

Kierteen katkaisemiseen tarvitaan rohkeutta, suvaitsevaisuutta ja moniarvoisuutta. Pelon mekanismien purkaminen vaatii myös tietoa, jota monipuolinen ja selväsanainen kirja tarjoaa. Kirjoittaja ansaitsee palkinnon, jonka Suomen Akatemia hänelle tieteellisestä rohkeudesta viime vuonna myönsi.

PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja.


Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gaudeamus 2009
397 s
9789524951067

Sisältö jatkuu mainoksen alla