Onko tutumpaa ja arkisempaa ruoka-ainetta kuin peruna? Mitään erikoista ja merkittävää ei tästä halvasta ja mitättömän näköisestä kasvista luulisi löytyvän. Kirjailija ja toimittaja John Reader on kuitenkin onnistunut kirjoittamaan perunasta kokonaisen teoksen ja vieläpä kiinnostavan.


Reader kartoittaa perunan biologiaa ja evoluutiota sekä kertoo sen värikkään matkan Andeilta länsimaalaisiin ruokapöytiin. Hän myös valottaa perunan tärkeää roolia poliittisessa ja taloudellisessa kehityksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1500-luvulla Andien inkakulttuurin valloittaneet espanjalaiset toivat perunan Eurooppaan. Viljasadon tuhoutuessa satoisa ja sään oikkuja kestävä peruna pelasti kansan nälkäkuolemalta. 1700-luvulla alkanut väestönkasvu olikin paljolti perunan ansiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Peruna oli pitkään rahvaan ruokaa. 1800-luvun kapitalistit käyttivät perunaa riiston välineenä. Koska kansa pärjäsi halvalla ja ravitsevalla perunalla, palkat voitiin pitää pieninä ja viedä arvokasta viljaa ulkomaille.


Sittemmin peruna on valloittanut vatsat ympäri maailmaa, ja sitä saa mitä moninaisimmissa muodoissa muusista ja lastuista jauhoihin ja vodkaan. Tätä nykyä Kiina on suurin perunan tuottaja, mikä on nostanut sen johtavien teollisuusmaiden joukkoon.


Kirjan luettuaan perunaa katsoo uusin silmin. Ihmissuvun pula-aikojen ja nälänhätien yli auttanut peruna ansaitsisi suorastaan patsaan tai ainakin kunniapaikan ruokapöydässä. Alkukesällähän sillä sellainen onkin.


PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja.

LIKE 2009
374 s
9789520102272

Sisältö jatkuu mainoksen alla