Unohtakaa defenssimekanismit

Evoluutioteoreetikko Robert Trivers on ottanut tehtäväkseen selittää yhden ihmisluonnon kiehtovimmista arvoituksista: miksi petämme muita ja jopa itseämme.

Kaikenlaiset auervaarat menestyivät esi-isiemme joukossa, mutta niin menestyivät myös yksilöt, jotka olivat hyviä tunnistamaan vilpin. Tämä on evoluution näkökulmasta intuitiivista – mutta miksi kukaan pettäisi itseään?

Freudilla oli tähän vastaus. Lukion psykologian kirjoissakin kerrotaan defenssimekanismeista, joilla minä puolustaa itseään niin, että yksilö näkee itsensä ja muut vääristyneessä valossa. Miksi ihmiselle on kehittynyt tällainen minä, jota pitää puolustaa tosiasioilta?

Trivers selittää itsepetoksen sillä, että se tekee muiden petkuttamisen uskottavammaksi. Tietoinen huijaaminen on kognitiivisesti kuormittavaa. On helpompaa valehdella, jos itsekin uskoo sepitteisiinsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Triversin mukaan Freud oli jäljillä mutta meni metsään psykoseksuaalisessa teoriassaan.

Petkuttamisen ja huijarin tunnistuksen teema läpäisee koko elävän luonnon. Trivers pääsi petoksen jäljille jo nuorena evoluutiobiologina, ja tässä hän kokoaa 40 vuoden tutkimustyönsä tulokset.

Marko Hamilo

Terra Cognita 2012
399 s
978-952-5697-50-6

Sisältö jatkuu mainoksen alla