Koti energiadieetille

Tiesitkö, että kotitietokone voi nielaista kolmanneksen sinkkutalouden sähkölaskusta? Pieni suuri energiakirja syntyi, kun toimittaja tympääntyi ekovouhotukseen tyyliin ”älä käytä muovikasseja”. Jussi Laitinen käy esimerkein läpi helppoja tapoja nipistää jopa kymmeniä prosentteja kodin energiankulutuksesta. Samalla säästyy rahaa ja hiilijalanjälkikin kevenee – oikeasti.

Suuruusluokkien hahmottaminen on usein vaikeaa. Erityisesti se korostuu ympäristökysymyksissä. Tässä kirjassa ei sorruta näpertelyyn, vaan edetään fiksusti isoista kohti pieniä ja vähemmän tärkeitä.

Jukka Ruukki

Into Kustannus 2010
148 s
978952567573-3

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.