Nyt fotonit valaistuvat

Viime vuosina on ilmestynyt pinona kirjoja, joissa tiede selittää arjen kysymyksiä, kuten miksi voileipä putoaa alassuin, kuinka kana pissii tai onko räkä ikuista.

Palkittu tietokirjailija, tähtitieteilijä Marcus Chown lähtee myös arjen ilmiöistä mutta tarjoaa sip­sien sijaan tieteen ruisleipää. Ikkunaan heijastuvista kasvoistaan hän pääsee valon luonteeseen – mitä oikein tarkoittaa, että hiukkaset ovat myös aaltoja – ja siitä kvanttimekaniikkaan, jonka perusominaisuus on satunnaisuus. Häijy satunnaisuus, Chown sanoo. ”Mikään edeltävä tapahtuma ei vaikuta siihen, mitä fotoni tekee osuessaan ikkunaan. Se on seuraus ilman syytä.”

Jos fotoni on outo ollessaan yhtä aikaa kahtaalla, ei atomikaan helppo ole. Miksi maailma vaikuttaa kiinteältä, vaikka atomi on miltei pelkkää tyhjää? Ei se tyhjää olekaan: pistemäinen elektroni täyttää sen aaltoilullaan!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjan runsasta ja pohdiskelevaa tekstiä ei lue äkkiä – mutta mielikseen. Vaikka fysiikka usein mieltyy kaavoiksi ja faktoiksi, se on syvällinen perustiede. Tuoreilla kysymyksillään Chown perkaa valon, lämmön, atomin, aineen ja entropian niin, että lukija tuntee lopultakin oivaltavansa jotakin niiden olemuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuula Koukku. Kirjoittaja on vapaa eläkeläistiedetoimittaja.

Ursa 2010
240 s
9789525329889

Sisältö jatkuu mainoksen alla