Talvisodan karu ihme: surkea kärrypolku muuttui teurastamoksi.

Suomussalmen erämaassa. Miksi 40 000 miehen konearmeija päätti iskeä mahdottomaan maastoon järjettömässä pakkasessa?

Tämän kysymyksen ympärille kietoutuu historioitsija Teemu Keskisarjan kuvaus talvisodan kuuluisimmasta torjuntavoitosta. Rankasti alivoimaisen puolustajan luoteihin ja pakkaseen sortui tammikuussa 1940 peräti 14 000 neuvostosotilasta, ja kokonaisen moottoroidun divisioonan kalusto hyytyi tukkeeksi Raatteen tielle.

Aiheesta on kirjoitettu vino pino, mutta Keskisarja on kahlannut lähteet ja sysännyt syrjään koulukirjatiedon. Hän lähestyy talvisodan suurinta ihmettä uusista kulmista ja tavallisen sotilaan tasalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirja on raaka, nimensä mukaisesti. Sivuilla roiskuu veri ja haisevat mätänevät ruumiit ja ulosteet. Armoa ei korvessa tunneta: Haavoittuneita ammutaan, eikä vankeja oteta. Moni paleltuu kuoliaaksi. Irvokkaita jäämöykkyjä kuskataan kotipitäjän multiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskisarja kertoo koruttomasti, kuinka tiukoilla molemmin puolin rintamalinjaa oltiin ja miten kova hinta Suomussalmen taisteluista maksettiin. Suomalaisiakin
kaatui liki 800.

Pari talvisodan myyttiä saa kolauksen. Toisin kuin aiempi tutkimus antaa ymmärtää, kuuluisa talvisodan henki, kansallinen yksimielisyys, syntyi vasta vähitellen, jos lainkaan. Suomussalmen köyhissä korpikylissä puna-armeija otettiin avosylin vastaan. Moni rajakylän asukas ryhtyi vapaaehtoisesti oppaaksi ja ohjasi vihollisen omien maanmiesten niskaan. Se oli maanpetos, mutta kriisissä ihminen yrittää vain selvitä hengissä.

Puna-armeija kohteli alkuun siviileitä hyvin. Raiskauksia tai teloituksia ei tiedetä tapahtuneen. Sodan alkupäivinä vain yksi räksyttävä pystykorva sai kuulan kalloonsa.

Uuteen valoon joutuu myös suomalaisjoukkojen maastokelpoisuus. Arkistolähteet paljastavat, että suomalaiset olivat aivan yhtä kauhuissaan metsästä kuin arojen pojat. Hiihtotaidon kanssakin oli vähän niin ja näin, koska joukoissa taisteli paljon tehdasseutujen kasvatteja.

Keskisarjan mukaan neuvostodivisioonien liike pysähtyi ennen kaikkea maaston takia. Vaivaiset viisi metriä leveä tie ei pystynyt pitämään armeijaa panoksissa, polttoaineessa, leivässä ja votkassa.

Jukka Ruukki

Siltala 2012
329 s
9789522341358

Sisältö jatkuu mainoksen alla