”Joka kerran keksitään, sitä aina epäillään.” Miksen jatkaisi rikollisena, kun pahantekijän leima on jo otsassa?

”Ei oikeutta saa, ken itse sit ei hanki.” Jos yhteiskunta ei rankaise raiskaajaa, sen tekee uhrin veli, vaikka väkivalloin.

”Tilaisuus tekee varkaan.” Omaisuusrikoksia on enemmän ennen kotien murtosuojausta.

Sananlaskut tuntevat monet nykytieteen teoriat rikollisuudesta. Mille niistä on eniten tutkimusnäyttöä?

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Janne Kivivuori tekee mainion yhteenvedon kriminologian perinteistä, mutta ei anna kirjassaan yhtä vastausta. Kaikki siinä esitetyt teoriat selittävät jonkin osan rikollisuudesta.

Kirjoittajan kunnianhimoinen yritys onkin luoda siltoja perinteiden välille. Esimerkiksi geneettiset syyt altistavat jotkut henkilöt epäsosiaaliselle käyttäytymiselle, mutta alttius toteutuu rikollisuutena vain tietyissä yhteiskunnallisissa oloissa.

Biologiset selitykset ovat olleet tabu. Kivivuoren mukaan yksi kriminologian parhaiten todennettuja todennettuja löydöksiä kuitenkin on hitaan lepopulssin ja rikosalttiuden välinen yhteys. Jos lepopulssisi on matala, saatat lukea tätä lehteä vankilan kirjastossa!

Rikollisuuden syyt todistaa, että yhteiskunnallisia ilmiöitä voi tutkia samalla täsmällisyydellä kuin luonnontieteet omia kohteitaan. Kirja on esimerkillistä luettavaa muillekin yhteiskuntatieteilijöille – myös selkeässä ilmaisussaan.

MARKO HAMILO

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nemo 2008
470 s
9789525613469

Sisältö jatkuu mainoksen alla