Vaarallisin kulmuri on Manchester Cityn tekemän 400 kulmapotkun analyysin mukaan sisäkierteinen veto, joka laskeutuu etutolpalle. Seuran managerin näkemys kuitenkin oli, että ulospäin kiertävä kulmapotku on tehokkaampi.
Soccernomics-kirjan tekijöiden mukaan on ymmärrettävää, miksi monella on tuo sama väärä käsitys. Ulkokierteisestä kulmapotkusta tehdään ikimuistoisia maaleja – niitä, joissa hyökkääjä puskee korkealta vastapalloon. Sisäkierteisistä kulmista syntyy useammin räkämaaleja. Ne eivät jää mieleen, ja musta tuntuu -menetelmä on altis muistin epäluotettavuudelle.

Urheilutaloustieteilijä Stefan Szymanskin ja toimittaja Simon Kuperin kirjasta tulee mieleen parin vuoden takainen hittikirja Freakonomics, joka selitti taloustieteen mallein kaikenlaisia ilmiöitä, joita ei yleensä ollut pohdittu ekonomistien käsitteillä. Kirjoittajien mielestä jalkapallossa on hyödynnetty tilastoja ja taloustiedettä tavattoman vähän. Esimerkiksi siirtomarkkinoilla joukkueet ovat tehneet taloustieteen näkökulmasta aivan älyttömiä valintoja. Aivan viime vuosina dataa tehokkaasti analysoivat joukkueet ovat hyötyneet tilastofriikeistä.

Valitettavasti kirja ei kerro, miksi Huuhkajat eivät edelleenkään pääse arvokisoihin. Sen sijaan se selittää hyvin, miksi englantilainen jalkapallo näivettyy. Pelaajat tulevat yhä pääosin työväenluokasta, ja keskiluokan lahjakkuuspotentiaali valuu krikettiin ja rugbyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marko Hamilo, vapaa tiedetoimittaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2015

Soccernomics. Miksi Englanti häviää, miksi MM-kisat lisäävät onnellisuutta ja muita jalkapalloilmiöitä. Kuper & Szymanski, suom. Petri Ukskoski, Minerva 2015. 458 s., 32,90 €.

Sisältö jatkuu mainoksen alla