Kirja kertoo tarinan niistä suomalaisista, jotka eivät tyytyneet kotinurkkia koluamaan. Lukija pääsee maailmalle, mutta suomalaisuuskin näyttää tämän jälkeen toiselta.

Liikkeelle lähdetään 1700-luvun tutkimusmatkaajista, ja löytöretkissä päädytään 2000-luvun pyrkimyksiin kartoittaa äärimmäisen suurta ja pienen pientä, avaruutta ja aineen ydintä. Aiheiden kirjo ja huippututkijoiden tekstit takaavat, että tämän luettuaan tietää yleissivistyksensä parantuneen humauksella.

Luonnontieteilijät ja humanistit esittelevät tutkimuksiaan sulassa sovussa. He vyöryttävät lukijan silmien eteen yhä uusia tutkimuskohteita ja kysymyksenasetteluja. Riemastuttavimpia hetkiä ovat ne, kun tutkimuskohde yllättää tutkijansa.

Etelämantereella tutkimusalus Arandan kannelta lentoon lähtenyt helikopteri oli vaikeuksissa, kun taivas meni pilveen ja kaikkialla näkyi vain valkoista. Keski-Venäjällä perinteisiin asuihin pukeutuneet marilaiset ”mummot” katselivatkin telkkarista eteläamerikkalaisia telenoveloja jo 1990-luvun alussa.

Toisinaan teksti latistuu tutkijoiden luetteloksi. Kuvitus, tietolaatikot ja hakemistot ovat lukijaystävällisiä.

TYTTI STEEL
Kirjoittaja on Helsingin yliopistossa työskentelevä kansatieteilijä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

SKS 2009
480 s
9789517467742

Sisältö jatkuu mainoksen alla