Suomen lasten taidehistorian tekijöiltä ilmestyi viisi vuotta sitten Suomen lasten historia, joka oli loistokas Suomen historian oppikirja monen ikäisille lapsille ja kiehtoi myös iltasatua lukevaa aikuista.

Kirjan tarinoissa lapset pakenivat ruttoa, pelastuivat Turun palosta, selvisivät nipin napin hengissä nälkävuosista ja salakuljettivat isän kanssa pirtua kieltolain aikana. Jokaista jännittävää kertomusta seurasi pari kunnianhimoisesti laadittua tietosivua, joilla selitettiin, millaiseen aikakauteen ja syy-seurausketjuun lasten kokemat seikkailut liittyivät.

Uusi Suomen lasten taidehistoria on tehty samaan muottiin. Kivikautisten kalliomaalareiden, keskiaikaisten kirkonrakentajien ja kultakauden taiteilijoiden lapset, oppipojat ja pienet mallit näkevät ja kokevat, miten teokset syntyvät.

Vauhtia ja vaaraa on selvästi vähemmän kuin tekijöiden edellisessä kirjassa, mutta tarinoissa viehättää yhä lapsen tuore näkökulma. Taidemaalarin pieni poika kaivertaa isän suunnittelemaan uuninluukkuun uuden porsaan, kun perheeseen syntyy uusi vauva, eikä isä onneksi suutu.

Tietosivuilla selitetään taiteen ja arkkitehtuurin tyylisuuntia niin tunnollisesti, että äiti-lukijalle tuli kiusaus harppoa. Lasten tiedonjano yllätti: 9- ja 11-vuotias poikayleisö vaati lukemaan sivuilta ääneen joka ikisen sanan.

ANNIKKA MUTANEN

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Otava 2009
224 s
9789511215875

Sisältö jatkuu mainoksen alla