Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen ja Jaakko Yli-Paavola

Tee kielimatka menneisyyteen.

Maantierosvot hyökkäävät kartanon reen kimppuun Maskussa, ja neuvokas kuski päihittää ahdistelijat rautakangella. Ensimmäisen maailmansodan aikaan Polvijärven tyttö seilaa kotiin Amerikasta, mutta alus haaksirikkoutuu ja passinsa hukanneet matkustajat karkotetaan Siperiaan.

Nämä ja 490 muuta tarinaa sisältyvät Suomen murrekirjaan, joka on murteidemme Nooan arkki. Se esittelee maamme kahdeksan murrealuetta ja antaa näytteen kaikkien pitäjien murteista. Näytteet ovat peräisin äänitteistä, jotka on kerätty pääosin 1960–1970-luvulla ja litteroitu eli siirretty kirjoitusasuun lähes täydellisesti puhuttua muotoa jäljitellen. Puhujat ovat yleensä 1800-luvulla syntyneitä henkilöitä, joten tarinat tarjoavat murteen lisäksi kiehtovia välähdyksiä menneestä maailmasta.

Litteroitu puhe on raskasta luettavaa, mutta murrenäytteet voi myös kuunnella netissä Kotuksen sivuilla. Murteisiin kevyesti hurahtanutta ne viihdyttävät ilman kirjaakin. Kirjan hankkimista voi suositella todelliselle murrefanille, joka haluaa bongata ja analysoida murrealueiden ja jopa naapuripitäjien välisiä eroja.

Johanna Junttila, Tiede-lehden toimittaja

Gaudeamus 2013
666 s
978-952-495-299