Juopon Jeltsinin aikaan haikailin Venäjälle raitista ja jämäkkää johtajaa. Unohdin, että toiveissa pahinta on se, että ne voivat toteutua.


Hesarin ulkomaantoimittaja Pekka Hakalan journalistinen kirja ei vastaa kysymykseen, olisiko Venäjä esimerkiksi hajonnut, jos jeltsiniläinen meno olisi jatkunut. Se ei ole vika. Lähteiden puuttuessa tutkijoillakaan ei voi olla tarkkaa käsitystä siitä, mitä Venäjällä tapahtui ja tapahtuu, ja liekö sitä edes federaation johdolla.


Tavallinen sanomalehdenlukija on Venäjän-uutisia lukiessa usein yhtä ymmällä kuin venäläistä näytelmäklassikkoa katsellessa: roolihahmoja on liikaa, ja unohtuu, missä suhteessa tämä olikaan tuon kanssa. Hänelle teos on hakemistoineen pieni ja selkeä käsikirja.


Hakalan kooste ”uudestisyntyneen suurvallan vauhdikkaista vaiheista” auttaa saamaan juonenpäästä kiinni. Mitäs se tyrmään heitetty liikemies Hodorkovski 1990-luvulla tekikään? Millaiset riidan siemenet Etelä-Ossetian ja Georgian välille kylvettiin jo neuvostoaikana? Mitä Putinista kirjoitettiin ennen vuotta 1999?


MARKO HAMILO

Helsingin Sanomat 2008
413 s
9789525557220