Konkari päivittää maailmankaikkeuden

Kustantaja pelaa varman päälle. Kirjan aihe on vetävä, ja tekijöistä toinen on Suuri Nimi, toinen mainio kirjoittaja. Avara taitto, värikäs kuvitus, paksu paperi ja kovat kiiltokannet lisäävät tuotteen myyvyyttä.

Miksi ylipäätään on olemassa mitään, miksi me olemme, ja miksi luonnonlait ovat sellaisia kuin ovat? Näihin peruskysymyksiin kirja vastaa selvästi.

Maailmankaikkeus synnytetään, kuten Hawkingin bestsellereissä, mutta nyt syntyy multiversumi. Se on suora seuraus kosmologian teorioista – ja jos yksi sen ziljoonista kuplista, oma universumimme, on juuri meille sopiva, ei tässä mitään kummaa saati jumalallista ole.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Atomin sisikuntaa valottaa kvanttimekaniikka. Avaruus taas aukeaa gravitaatiota eli painovoimaa kuvaavalla suhteellisuusteorialla. Alku-universumi vaatisi molemmat lähestymistavat, koska aine oli siinä tiukkaa hiukkaspuuroa ja vetovoimiltaan hurja, mutta gravitaation kvanttiversiot ovat vielä kesken. Yksi ehdokas on säieteorioihin kuuluva M-teoria, johon fyysikkokaksikko näyttää pistävän kaikki pelimerkkinsä. Juuri sitä tarkoittaa suuri suunnitelma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja on ihan kelpo, mutta tällaisia on tehty monia. Kokenut kärsii déjà vusta. Onneksi on uusia tai nuoria fysiikan lukijoita.

Tuula Koukku

Wsoy 2011
238 s

Sisältö jatkuu mainoksen alla