Tahtoa voi treenata.

Maratonvillitys lienee vain osaksi halua pysyä fyysisesti terässä. Eivätköhän juoksijat halua myös koetella tahdonvoimaansa. Kun pakottaa itsensä jatkamaan, vaikka ruumis anelee lepoa, tuntee olevansa elämänsä pomo. Samalla sisulla voi mennä läpi työelämän harmaiden kivien.

Tahtomaratoonarit ovat oikeassa. Yhdellä elämänalueella treenattu tahdonvoima siirtyy muille alueille, selviää filosofi Frank Martelan kirjasta. Letkeästi etenevä neuvontaopus ei ole mutupohdiskelua vaan viittaa jatkuvasti psykologiseen tutkimukseen.

Tahto on voimavara, jonka otamme käyttöön, kun motivaatio ei riitä. Autuaita ovat ihmiset, jotka aina käyvät innostuksen liekillä. Me muut joudumme tämän tästä pakottamaan itsemme työntekoon, opiskeluun tai terveelliseen syömiseen

Tahdonvoimaa voi kuitenkin koulia, eikä se edes vaadi 42 kilometrin juoksua. Martela on koonnut tukun työkaluja sille, joka haluaa oppia hallitsemaan himoja ja viemään projektit loppuun asti. Voi aloittaa syömällä ja nukkumalla hyvin. Silloin tahto tutkitusti jaksaa.

Mikko Puttonen, Tiede-lehden toimittaja

Tammi 2013
174 s
978-951-31-7444-6