Kiinan suurin turistinähtävyys on terrakottaarmeija. Kuudelletuhannelle luonnollisen kokoiselle savisotilaalle ja hevoselle vetää vertoja vain loputtoman pitkä Kiinan muuri. Yhteistä näille nähtävyyksille on, että ne molemmat rakennutti Kiinan ensimmäinen keisari Zheng (259–210 eaa.).

Historiantutkija ja matkakirjailija John Man kertoo, miksi ja miten arvoitukselliset savipatsaat tehtiin. Hän käy myös itse Kiinassa keskustelemassa patsaita kaivavien, restauroivien ja tutkivien ihmisten kanssa.

Kiinan ensimmäinen keisari yhdisti hajanaisen feodaalivaltion, ja rivissä seisovat patsaat symboloivat valtakunnan ykseyttä ja hallitsijan mahtia. Patsaita alettiinkin kaivaa esiin Kiinan uudeksi yksinvaltiaaksi julistautuneen Maon aikana.

Maailman ensimmäisen liukuhihnan luonut Henry Ford olisi kateellinen terrakotta-armeijan rakentajille. He keksivät sarjatuotannon, sillä savisotilaat on valmistettu muotteihin valamalla. Persoonallista ilmettä loivat kirkkaat värit, vaikka maali on jo varissut pois.

Terrakotta-armeija on vasta ensimmäinen askel kohti keisarin salaisuutta. Vielä ei ole koskettu kuolemattomana pidetyn keisarin varsinaiseen hautaan. Sieltä uskotaan löytyvän koko universumi pienoiskoossa aurinkoa, kuuta ja tähtikuvioita myöten.

PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karisto 2009
286 s
9789512351428

Sisältö jatkuu mainoksen alla