Kaikki tietävät, että naiset ovat päässeet yliopistoihin ja saaneet tunnustusta tutkijoina vasta viime vuosisadalla. Harva tietää, että naiset ovat tehneet tiedettä kautta aikojen, koska he ovat joutuneet harjoittamaan sitä salassa kotitöiden ohessa.

Tiedetoimittaja Marjo T. Nurminen nostaa tiedon tyttäret esiin. Hän osoittaa, että vastuksista huolimatta naiset ovat tehneet itsenäisiä ja merkittäviä keksintöjä kaikilla tieteen aloilla kemiasta ja fysiikasta biologiaan ja kasvitieteeseen.

Antiikin Kreikan klassikot Eukleideen geometria ja Ptolemaioksen tähtitiede saavat kiittää täydellisyydestään ja selkeydestään Hypatiaa, joka teki niihin lukuisia korjauksia.

Luonnontieteen takana on naisten arki. Esimerkiksi kemia syntyi naisten käytännön työstä. Ruuanlaitosta, hajusteiden ja lääkeaineiden tekemisestä kehittyivät aineiden yhdistämisen ja erottamisen perustekniikat, joita yhä hyödynnetään kemiassa.

Descartes’n jyrkkä jako vapaaseen henkeen ja mekaaniseen aineeseen sai kritiikkiä prinsessa Elisabeth Pfalzilaiselta. Hän kysyi arkikokemuksesta etääntyneeltä filosofilta, miten ihminen kykenee liikuttamaan ruumistaan, kun hengen ja aineen välillä ei ole yhteyttä.

Uraa uurtava oli kuvittaja ja hyönteistieteilijä Maria Sibylla Merian. Hän oivalsi, etteivät hyönteiset synny mudasta ja liasta, kuten Aristotelesta seuraten oletettiin. Hän huomasi hyönteisten pienet munat, koska havainnoi hyönteisten elämää niiden omassa elinympäristössä. Merialle luonto olikin elävä ja hengittävä organismi.

Vaimon ja tutkijan roolin ristipaine kärjistyi 1700-luvulla eläneen Emilie du Chatelet’n kohdalla, joka käänsi ja kommentoi Newtonin mekaniikkaa. Työllä oli kiire, koska hän odotti lasta ja pelkäsi menehtyvänsä synnytykseen. Chatelet sai työn valmiiksi – ja kuoli.

Kirja avartaa ja rikastaa käsitystä tieteestä. Tosin nyt, kun luontoon suhtaudutaan vain välineenä ja resurssina, naisten tapaa nähdä luonto elävänä olisi voinut esitellä enemmänkin.

PEKKA WAHLSTEDT
Kirjoittaja on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

WSOY 2008
445 s
9789510318249

Sisältö jatkuu mainoksen alla