Neil Shubin, suom. Tuukka Perhoniemi

Olet osa kaikkeutta

Me sinisen planeetan lapset olemme enimmältään vettä. Sen vety on peräisin alkuräjähdyksestä, ja muutkin alkuaineemme tulevat tähdistä. Elämän pitkä historia taas näkyy monin tavoin ihmisen biologiassa.

Meillä ja luukaloilla on yhteinen esi-isä 450 miljoonan vuoden takana. Tästä kertoo nytkin se, kuinka sikiön munuaiset kehittyvät. Värinäkömme taas juontuu 40–30 miljoonan vuoden takaa. Tuolloin ilmasto viileni ja hedelmäpuut korvautuivat lehtipuilla. Apinaedeltäjistämme pärjäsivät ne, jotka erottivat puiden lehdistä punasävyiset eli parhaiten sulavat.

”Jokaisessa meissä piilee osa maailmankaikkeuden syvällisimmistä tarinoista”, kirjoittaa Neil Shubin, Chicagon yliopiston paleontologian professori. Kirja on pätevää, vetävää ja eloisaa synteesiä.

Shubin valottaa hyvin tieteen ajattelutapaa. Lapsikin näkee, että Afrikka ja Etelä-Amerikka sopivat palapelissä toisiinsa. Miksi tieteilijöiltä kesti vuosikymmeniä hyväksyä Alfred Wegenerin idea, että ne ovat joskus olleet samaa mannerta? Siksi, ettei pitäviä todisteita ollut. Ne löytyivät sittemmin valtamerien selänteistä. Myös lajien mittavat äkkikatoamiset olivat ongelma, kunnes katastrofien syyksi varmentuivat avaruudesta iskeytyneet jättikivet.

Tuula Koukku on eläkkeellä oleva päätoimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2013