Epäilyn puolustus

Paljon teoreettisia kirjoja uskonnoista kirjoittanut huipputiedemies menee nyt paikan päälle uskovaisten tilaisuuksiin kristillisistä kirkoista ja teltoista muslimien moskeijoihin. Kohtaako usko vihdoin tiedon? Vai mitä uskomatonta hän matkallaan löytää?

Ulkokultaisuutta ja teennäisyyttä, auktoriteetteja ja dogmaattisuutta ja pahimmassa tapauksessa tieteen kaapuun verhoutunutta jumalan olemassaolon todistelua. Tieto ja usko elävät eri maailmoissa. Kari Enqvist ilmoittaa uskovansa epäilyyn, teorioiden empiiriseen koettelemiseen ja tasa-arvoiseen väittelyyn.

Tämän takia uskonnot elävät ikuisesti pysähtyneisyyden ajassa, kun taas tiede etsii, tutkii ja kehittyy. Tosin jos uskovaiset avautuisivat Enqvistin tapaisten tutkijoiden selkeäsanaisille kirjoille, heillä saattaisi olla toivoa.

Pekka Wahlstedt

WSOY 2012
230 s

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.