”Valtio ei voi määrätä yritysten toimintaa.” ”Markkinat säätelevät itse itseään.” ”Paras tapa turvata palvelut on yksityistää julkinen sektori.”

Kuulostaako tutulta? Esimerkit ovat osa laajempaa talouspoliittista ajattelua, jota kutsutaan uusliberalismiksi. Maantieteilijä ja yhteiskuntateoreetikko David Harvey kertoo kirjassaan sen historiallisen taustan ja poliittiset yhteydet.

Uusliberalismi asettaa arvoikseen vapauden ja tasa-arvon. Vastustamattomat lähtökohdat tarkoittavat taloudessa ensisijaisesti yksityisomaisuuden suojelua ja luottamusta ennemmin markkinoiden toimintaan kuin
valtion ohjaukseen tai periaatteelliseen demokratiaan, joiden rooli yhteiskunnassa kutistetaan minimiin.

Uusliberalismi on vallinnut 30 vuotta ja tähdännyt vaurauteen kaikkialla, mutta se on myös vahvistanut ympäristölle katastrofaalisia tuotantokoneistoja. Kulutuksen ja kasvun kulttuurissa työntekijät ovat muuttuneet
kertakäyttötavaroiksi. Maailmanpankki, IMF ja WTO ovat pyrkineet ohjaamaan valtioita ulos taloudellisesta kurimuksesta yksityistämisellä ja samalla riistäneet keinot varautua lamaan.

Kirja auttaa ymmärtämään, mihin talouden jatkuvaan kasvuun uskovat perustavat uskonsa ja mitä vastaan kansalaisaktivistit parhaimmillaan taistelevat.

TUUKKA PERHONIEMI
Kirjoittaja on filosofian maisteri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastapaino 2008
294 s
9789517682107

Sisältö jatkuu mainoksen alla