Suomen majakat sijaitsevat ainutlaatuisen karuilla ulkosaariston luodoilla ja hivelevät silmää. Ei ihme, että viime vuosina on julkaistu kalliita ja näyttäviä kuvakirjoja, jotka esittelevät näitä arkkitehtuurin helmiä.


Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi kivunnut uutuus on vielä näyttävämmin kuvitettu majakkakirja. Siinä muun muassa julkaistaan ensimmäistä kertaa Kansallisarkistoon pölyttymään unohdetut historiallisten majakoiden alkuperäiset rakennuspiirustukset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjan kiehtovat tekstit on kirjoittanut majakkahistoriaan erikoistunut entinen merikapteeni Seppo Laurell, joka kirjoitti myös kymmenen vuotta sitten julkaistun Suomen majakat - teoksen. Petri Porkolan kauniit valokuvat täydentävät piirustuksista ja kartoista koostuvaa kuvitusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maakravulle voi tulla yllätyksenä, että viimeisillä kivillä ennen avomerta voi ihailla jopa C. L. Engelin kaltaisten huippuarkkitehtien töitä. Ikävä kyllä osa niistä on päässyt rapistumaan sen jälkeen, kun pienemmät väyläloistot ja satelliittinavigointi ovat ottaneet majakoiden tehtävät – samalla kun maissa suojellaan makkaraa muistuttavia parkkitaloja.


Valo merellä on arvokas ja tyylikäs lahjakirja merihenkiselle, vaikkei siinä niin kauheasti uutta sisältöä edeltäjiinsä nähden olekaan. Toivottavasti se myös herättää suojelemaan näitä kallioluotojen kaunottaria.


MARKO HAMILO

John Nurmisen säätiö 2009
360 s
9789529745289

Sisältö jatkuu mainoksen alla