Jari Lyytimäki ja Janne Rinne

Valo yössä vahingoittaa.

Valaistukseen kuluu peräti viidesosa maailmassa tuotetusta sähköstä. Olemme tottuneet ajattelemaan, että lisävalo on hyvästä: se helpottaa arkea, kaunistaa ympäristöä ja lisää turvallisuutta. Näin ei välttämättä ole.

Jari Lyytimäki ja Janne Rinne ovat kirjoittaneet kirjan valosaasteesta. Kirja on monipuolinen joskin hiukan viimeistelemätön kooste liian valon haittoja koskevasta tutkimustiedosta.

Saasteeksi valo muuttuu, kun se suuntautuu muual¬le kuin aiottuun kohteeseen tai aiheuttaa terveys- ja ympäristöhaittoja. Niitä todella syntyy. Yön pimeys parantaa unta ja tahdistaa elimistöä. Ainainen lampun kajo lisää jopa syövän riskiä.

Annikka Mutanen, Tiede-lehden toimituspäällikkö
Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2013

Ada ymmärsi koodeja.

Monet uskovat, että tietokone, ohjelmointi, syntetisaattori, cd-levy ja digitaalinen todellisuus ylipäänsä ovat aikamme keksintöjä. Oikeasti ne keksittiin tai ennakoitiin jo 1800-luvulla. Eikä asialla ollut nörttipoika vaan nuori hehkeä nainen.

Kirja kertoo 1800-luvun lahjakkaimman koodarin ja algoritmin tarinan. Teos kutoo sen myös yhteiskunnalliseen ympäristöönsä: Ada Lovelacen eläessä tiede ja teknologia hyppäsivät aivan uudelle tasolle.

Jo teini-ikäisenä Ada uneksi lentolaitteesta, joka toimisi aikakauden suuren keksinnön, höyryvoiman, avulla. Algoritmi alkoi hahmottua, kun hän löysi matemaatikko Charles Babbagen, jota pidetään varhaisen tietokoneen keksijänä. Luova voima oli kuitenkin Ada.

Toinen esikuva oli ajan suuri teknologinen innovaatio, Jacquardin kutomakone. Ensimmäisiin ohjelmoitaviin laitteisiin kuulunut kutomakone käytti reikäkortteja. Ada oivalsi soveltaa reikäkorttijärjestelmää uudenlaiseen koneeseen, joka kutoisi kankaan sijasta lukuja.

Reikäkorttikone sai levätä pölyttymässä yli sata vuotta, ennen kuin se löydettiin uudelleen. Myös Ada on jäänyt Babbagen ja muiden miestutkijoiden varjoon. Toisissa oloissa digiaika olisi voinut alkaa jo Adan aikana.

Pekka Wahlstedt on kriitikko ja vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2016

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan. James Essinger, suom. Tapani Kilpeläinen, Vastapaino 2016. 310 s., 29 €.